Titánový riad vs bežné typy riadu

Pridal admin 03/11/2015 - 15:58:18 0 Komentárov

Chystáte sa na nákup nového kuchynského riadu? Ak ešte nemáte vybraté a uvažujete, aký materiál by bol pre Vás najvhodnejší, mali by ste spoznať plusy a mínusy jednotlivých typov kuchynského riadu. A ako v tomto porovnaní obstojí titánový riad?

 

Hliníkový riad

 

Výhody. Za najväčšie výhody hliníkového riadu možno považovať jeho ľahkosť, odolnosť voči poškrabaniu a vynikajúcu tepelnú vodivosť. Navyše je tento riad veľmi lacný.

Nevýhody. Napriek tomu, že je hliník odolný voči poškriabaniu, nie je veľmi pevný a trvácny. Takýto riad sa často deformuje a jeho životnosť je krátka. Navyše, hliník reaguje s kyslými a alkalickými potravinami.

 

Titánový riad

 

Výhody. Titánové panvice a hrnce sú na trhu azda najnovšie. Vďaka svojim perfektným vlastnostiam sa však stali jednoznačnou voľbou mnohých profesionálnych kuchárov. Vďaka kvalitným nemeckým značkám tohto riadu ako GertiGundel alebo Harecker, sa tieto riady dostali aj do domácností. Ich veľkou výhodou je to, že sa v nich môže variť i bez tuku. Varenie v titánových hrncoch je teda veľmi zdravé. Okrem toho sú vynikajúco tepelne vodivé. Sú pevné, no napriek tomu ľahké. Ak si vyberiete napríklad riady značky Harecker, môžete sa spoľahnúť, že dostanete produkt najvyššej kvality, ktorý podlieha mnohým kontrolám kvality. Vďaka tomu Vám tieto riady vydržia veľmi dlho.

Nevýhody. Za azda jedinú nevýhodu možno považovať ich vyššiu cenu, ktorá však zodpovedá kvalite titánového riadu.

 

Liatinový riad

 

Výhody. Podobne ako titánové hrnce, aj liatinové sa môžu používať na sporáku, či v trúbe. Sú relatívne pevné a trvácne. Aj ich cena je primeraná.

Nevýhody. Sú pomerne ťažké a preto sa s nimi horšie manipuluje. Menej kvalitné liatinové riady môžu pri varení do jedla vylučovať stopy železa. Pomalšie sa ohrievajú a horšie udržiavajú.

 

Keramický riad

 

Výhody. Tieto riady sú univerzálne, majú dlhoročnú tradíciu a sú lacné. Na rozdiel od kovových riadov, môžu sa používať v mikrovlnnej rúre.

Nevýhody. Sú ľahko zničiteľné a v podstate nevyužiteľné na varenie, ale iba na skladovanie, prípadne ohrievanie potravín.

 

Medený riad

 

Výhody. Rovnomerná vodivosť tepla. Rýchlo sa ohrejú a teplo udržiavajú rovnomerne. Sú dizajnové.

Nevýhody. Môžu dodávať jedlu kovovú pachuť. Sú pomerne drahé a pri častom čistení a umývaní sa ich vzhľad kazí.

 

Nerezový riad

 

Výhody. Nerezový riad sa dá nájsť snáď v každej kuchyni. Ľahko sa čistí a udržiava. Je pevný a odolný voči korózii.

Nevýhody. Je pomerne zle tepelne vodivý. Pri vysokej teplote sa môže meniť jeho farba. Pri poškriabaní tohto riadu môže dochádzať k vylučovaniu chrómu alebo niklu do jedla.

Aký typ riadu si zvolíte, je samozrejme len na Vás. Ak však chcete variť zdravo, kvalitne, šetrne a zároveň nechcete meniť hrnce a panvice pričasto, Vašou voľbou by mali byť titánové riady.